sunnuntai 18. joulukuuta 2011

FIN VLH Hilary Hamster + pienimuotoinen tietopostaus hamsterista

Koko nimi: FIN VLH Hilary Hamster "Nella"
Syntynyt: 11.3.2011/9kk 1vko
Sukupuoli: Naaras
Rekisterinumero: HL-100-11
Laji: syyrialainen hamsteri
Turkinmuunnos: lk, lyhytkarvainen
Väri: soopeli vn
Luonne: rauhallinen ja tempperamenttinen hamsteri, ei ole äkäinen vaikka herättäisin välillä kesken unien. Erittäin kiltti vieraille, ja pysyy kaikkien kädessä. (:
Miinukset: heräilee iltaisin vasta 23 aikaan, on etevä karkaamaan terrasta, pissailee lattioille ja kiipeilee roskikseen !
Plussat: kiipeä itse kädelle (yleensä, ei väsyneenä), syö kädestä, ei ole nirso (syö pelletitkin), on hassu, pysyy välillä paikallaan! ja ei säikähdä turhasta. On myös tosi sosiaalinen!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tietoa hamsterista

Hamsteri kuuluu jyrsijöihin, ja sillä on kaksi paria jatkuvasti kasvavia etuhampaita sekä poskihamspaat. Hamsteri elää keskimäärin 2-2,5 vuotta, kääpiöhamsterit vähemmän. Aikuispaino on keskimäärin syyrialaisella 150gr-230gr, mutta naaras kasvaa yleensä hiukan suuremmaksi. Hamsterit tulevat sukukypsiksi noin 5 viikon ikäisinä, mutta naaras tulisi käyttää siitokseen aikaisintaa 4kk iässä, mutta viimeistää 10kk iässä. Poikasten teettäminen stressaa naarasta, ja voi lyhentää sen elinikää, joten sille tulisi teettää enintään kaksi poikuetta sen elinaikana.
Naaraalla on kiima neljän päivän välein, muutoin se torjuu uroksen voimakkaasti. Naaras kantaa poikasia (syyrialainen) 16vrk, ja poikasia syntyy keskimäärin 4-12 kpl. Poikaset voi vieroittaa emosta 4vko:n ikäisinä, ja ne voi luovuttaa uusin koteihin 5vko:n ikäisinä.

Lajit ja rodut:

Hamsterilajeja on yhteensä viisi. Ne ovat syyrian hamsteri (kultahamsteri), kiinankääpiöhamsteri, sekä kääpiöhamsterit talvikko, campbelli ja roborovski. Sekarotuisia hamstereita ei ole, mutta hybridejä on. Ne ovat talvikon ja campbellin sekoituksia, mutta niitä EI tulisi teettää.
Hamsterin turkki on joko pitkäkarvainen (PK) tai lyhytkarvainen (LK), lisäksi turkissa voi olla satiini/rex ominaisuus.

Olosuhteet:

Syyrialaiset hamsterit ja kiinankääpiöt ovat aina erakoita! Talvikot saattavat viihtyä keskenään, mutta roborovskeja ja campbelleja suositellaan pidettävän pareittain tai pienissä ryhmissä. Hamsterille käy normaali huoneenlämpö (18-21 ´C) ja kosteusprosentiksi 50-60%. Liian alhaisessa lämpötilassa hamsteri saattaa mennä horrokseen (+8 ´C), ja liian lämpimässä sen turkki saattaa ohentua, ja itse hamsteri saattaa jäädä lyhytikäisemmäksi. Hamsteri tarvitsee luonnonvaloa, mutta älä sijoita häkkiä suoraan auringon paahteeseen.

Hamsterin luonne:

Hamsteri on yö/hämäräeläin, joka liikkuu pääasiassa öisin. Sitä ei voi myöskään opettaa päiväeläimeksi, joten käsittelyn ja hoidon on tapahduttava illalla hamsterin ollessa valveilla.
Hamsterilla on hyvin huono näköaisti, mutta hyvä kuulo- ja hajuaisti. Hamsteri on siisti eläin, ja pyrkii myös pitämään ympäristönsä siistinä.
Hamsteri rakastaa juoksennella vapaana lattialla, suljetussa ja valvotussa huoneessa, jossa EI ole vaaran paikkoja esim. koloja ja korkeita paikkoja. Kannattaa muistaa myös korjata lattialta pois kaikki tärkeät esineet jotka hamsteri voi hamstara omaan talteensa tai jyrsijä.
Naarashamsteri on luonteeltaan ahne ja kekseliäs, sekä määrätietoisempi kuin tasainen ja lempeä uros. Uroshamsteri saattaakin olla parempi valinta ensimmäiseksi hamsteriksi! Kissojen ja koirien mielestä hamsteri on saaliseläin, joten vältä vaaratilanteita!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mitäs piditte? Haluaisitteko kuulla vielä hamsterin häkistä ja tarvikepuolesta?, sillä ruokinnastahan olen tehnyt jo postauksen.

Jos huomasitte asia/kirjoitusvirheen, niin kommenttia!

Siinä oli siis se yllätys, Riikka. (:

2 kommenttia: